Recept: Poulet de Bresse avec morilles

Ingrediënten

Tijdens mijn talloze reizen naar het prachtige zuiden van Frankrijk ontdek ik zoveel mooie smaken die mij iedere keer weer verbazen. Van heerlijke plaatselijke ambachtelijke kazen tot en met mooie met zeer veel liefde geproduceerde wijnen. De Franse keuken is (naast de Spaanse keuken) toch wel mijn echte favoriet. Hier geen uit Israel geimporteerde sperziebonen […]

Bereidingswijze 

Tijdens mijn talloze reizen naar het prachtige zuiden van Frankrijk ontdek ik zoveel mooie smaken die mij iedere keer weer verbazen. Van heerlijke plaatselijke ambachtelijke kazen tot en met mooie met zeer veel liefde geproduceerde wijnen. De Franse keuken is (naast de Spaanse keuken) toch wel mijn echte favoriet. Hier geen uit Israel geimporteerde sperziebonen of uit Brazilie gehaalde rode biet, maar eerlijke producten vers van het land gehaald bij de boeren uit de regio.

Tijdens mijn rit vanuit Zuid Frankrijk naar Nederland besloten wij een tussenstop te maken bij een van de ‘Grand-Chefs-de-France’ tw: Georges Blanc. Chef Blanc is wereldberoemd vanwege zijn verschillende bereidingen van kip. Nu is het zo dat kip in Vonnas verheven is tot een ware kunst en delicatesse. Waar we in Nederland soms wat neerbuigend tegen deze tweevoeter aankijken wordt in deze Franse regio met eerbied en respect gekeken naar deze pluimvee-achtige. De Fransen zijn trots op hun kippen. Niet in de laatste plaats doordat deze vogelsoort de kleuren heeft van de Franse vlag. (blauwe poten, witte veren en rode kam)

Het hele dorp Vonnas leeft van Grand-Chef Blanc die, nadat we hem zelf uitgebreid hebben mogen spreken, ook nog eens een ontzettend vriendelijke en aardige man is. Hij was zo vriendelijk zijn recept met ons te delen van zijn ‘’. Wij hebben met veel plezier het recept thuis nagemaakt en uiteindelijk met smaak de mals-sappige bouten en morilles opgegeten. Uiteraard met een heerlijk glas witte wijn. Een mooi en betaalbaar alternatief voor Franse witte wijn is de heerlijke verdejo van het wijnhuis Otero. Die past met zijn zachte smaak uitstekend bij dit koningsmaal!

Hieronder het recept van George Blanc. (Als je een dieet volgt kun je beter een dagje ‘spijbelen’ als je dit gerecht maakt)

Recept:

  • 1 biologische kip in stukken (liefst uit de Bresse streek, maar een Nederlandse boerderijkip is ook een goed alternatief)
  • ½ liter creme fraiche
  • ½ liter kookroom
  • 100 gram boter
  • 10 morilles (kastanjechampignons zijn een goedkoper alternatief maar dan wordt de smaak ook minder)
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • 2 lepeltjes maizena (voor de binding)
  • 1 deciliter Otero witte wijn Verdejo
  • Peper/zout

Bak de stukken kip aan in de boter tot ze lichtbruin zijn. (let op: laat de boter niet verbranden want deze wordt verwerkt in de saus)

Haal de kip uit de pan en fruit de ui en de knoflook zachtjes in de boter/kookvocht.

Voeg de deciliter Otero witte wijn toe en laat inkoken tot de helft.

Voeg de creme frache en de kookroom toe samen met de morilles. (als de morilles gedroogd zijn, laat ze dan eerst wellen in warm water en doe ze dan samen met het vocht in de saus. Laat een paar minuutjes zachtjes koken.

Voeg nu de stukken kip toe en laat dit alles op een zacht vuurtje nog 30-45 minuten koken. (houd je van een beetje ‘bite’ dan zijn 30 minuten genoeg, wil je je vlees liever wat malser hebben dan zijn 45 minuten aan te raden)

Serveer dit alles met gekookte rijst en salade.

Bon appetit!

Dominio De Otero

35,7071,40

Prijs per fles is 5,95, in een doos zitten 12 flessen

Wissen

Heeft u een speciale kortingscode ontvangen

Vul die dan in bij het afrekenen voor deze extra hoge korting op onze bodem prijzen. Bij aanschaf van meer dan 4 dozen kunt u bij ons een offerte aanvragen voor extra korting.